Povedený víkend ?

V sobotu 17.7. se nás na létání sešla větší partička, ale podmínky nebyly nic moc. Vítr téměř žádný a když se rozfoukalo, tak většinou z jiné strany, než se nám hodilo. Zkoušeli jsme létat za pomoci odvijáku od 11 hodin, ale první zachycení bylo až před druhou hodinou. Někdo polétal místně, jiný se proletěl po okolí. Nevím, kdo už to byl, byl tu poprvé, ale když se vrátil, ptal se, co je to za dědinu mezi velkýma rybníkama. Byla to Telč.

Já startoval v Malém Pěčíně po třetí hodině a povedlo se mi zachytit ve slabém stoupání. Kumuly se vytvářely malé a brzy se rozpadaly. Většinou byly stoupáky bezoblačné. Foukalo mírně od jihovýchodu a tak jsem se držel po větru. Letěl jsem okolo Telče, nad Mrákotínem (tam byl konečně pořádný stoupáček zakončený pěkným kumulem a byl taky poslední), nad Javořickým televizním vysílačem a dolétl nad Počátky, kde jsem to už vzdal a přistál. Bylo to vzdušnou čarou nějakých 24 km , letěl jsem 1,5 hodiny a z nějakých 500m n.m. na startu jsem se dostal až na 2.200 m n.m. Jelikož jsem s nějakým větším létáním nepočítal, letěl jsem jen v tričku bez rukávů a v kraťasech. No nic moc. V Počátkách jsem zašel do hospody na pivo a na pizzu a počkal na Zdenku, která pro mne ochotně přijela.

V neděli jak podle předpovědi, tak podle skutečného vývinu počasí to vypadalo na pěkné přelety. Velká instabilita, pěkně vyvinuté kumuly s vysoko položenými základnami, slabý vítr. Jenomže se asi nikomu nechtělo létat, protože jsem nemohl sehnat ani základní partu. Takže nezbylo, než opravdu vyrazit do Vydří na ty labutě a pak den strávit u vody. Letos jsou už asi všichni vylétaní do sytosti!

Vlasta