Je to už dlouho, co jsem lítal s motorem, naposledy na jaře 19.3.23! Už nám skončila termická sezona, na svahovačku to u nás také není, tak se motor teď hodí. Ovšem letos mi to s počasím tak nějak nevychází, většinou je ošklivo či moc fouká, no a když už by to šlo, tak nemůžu já. V sobotu 4.11.23 do rána pršelo, tak jsme s manželkou vyrazili na výlet na kolech. Odpoledne se měl vítr zklidňovat, tak jsem po obědě sbalil výbavu a vyrazil.



Všechno jsem si připravil ke startu včetně kamerky a doufal, že jsem na nic nezapomněl, přeci jen jsem měl po té době trochu větší nervy.



Ale vítr né a né se zklidňovat. Vysoko nahoře to prý má vliv i na letadla, více je ZDE.



I tak jsem do toho skočil, že by na to už měl vliv malý absťák, jsem si nepřipouštěl. Měl jsem natankováno na tři hodinky a tak se bude při větru lépe startovat. Ovšem zvedlo mne to skoro z místa a pěkně to se mnou cvičilo!



A dopředu to moc neletělo, chvílemi jsem měl dojem, že i stojím. Ani jsem nefotil, tohle je z kamerky.



Užíval jsem aktivní pilotáže tolik, že jsem raději po 5 minutách přistál na vedlejší louce, můj let je ZDE.



Pak jsem čekal půl hodinky na to uklidnění větru, ale žádná změna k lepšímu. Koukl jsem opět na předpovědi a zjistil, že vše je jinak.



Tohle je asi v 500m nad zemí.



Jak je to možné? A kde jsem viděl to zklidnění? Kdybych si to neokopíroval do mobilu, tak bych pochyboval o …….. Prostě už jsem to nenašel ani zpátky a nevím, kde jsem k tomu přišel. A tady jsou grafy z meteosondy u nás v Peči.



Prostě vyrazit po druhé hodině odpolední byla velká blbost!



Všechno lítání jsem si nechal v autě, že to zkusím v neděli. Do rána zase pršelo a pak mělo opět foukat. Po obědě jsme byli se Zdenčou na procházce a vůbec nefoukalo. Tak co když vyrazím? Doma jsem koukl do PC a najednou vidím, že přímo funí! To jsem byl hodně rád, že jsem nebyl ve vzduchu, to bych už asi ani neuřídil. Během půl hodinky to bylo z 5 m/s téměř na dvaceti!!!




V sobotu večer se také konalo vyhlašování ČPP a ani nevím, kdo od nás tam byl. My jsme se nezúčastnili, na záznam se můžete podívat ZDE.


Tentokrát to pěkné nebylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/