Je to už dlouho, co jsme naposled létali, hlavně díky špatnému počasí. Že by to bylo tím, že jsem měl dovolenou? No my jsme ji alespoň část strávili na Lipně, kde jsme jezdili na kolech i s využitím přívozu Frymburk - Frýdava, užívali si místních atrakcí (stezku v korunách stromů včetně tobogánu, sjezd na koloběžkách, dvě bobové dráhy, papilonii, místní krytý bazén i koupání v přehradě) a hlavně jsme několikrát sjížděli Vltavu. Prvně i s manželkou jeden den z Vyššího Brodu na raftu a pak dva dny jen s vnukem na kánoích, kdy nám Zdenča dělala nejen pozemní personál, ale i fotografa a kameramana, jedno video je třeba ZDE. No prostě i na stará kolena blbnu jak za mlada, ale už jsem slíbil, že s tím na konci roku přestanu, to už budu v důchodu. :-)

A abych sem přidal alespoň nějaký nový článeček a netrápil vás jen fotkama z Lipna, tak se podívejte, co mne zaujalo na internetu. Na překlad z angličtiny jsem taky použil internet, tak se nedivte.

"Naše historicky 1. přistání na Letiště České Budějovice - Budweis Airport dne 2. srpna 2023 z pohledu posádky." Odkaz ZDE.



Tady je naše nové video "No Way", doufám, že se vám bude líbit Děkujeme celému týmu, všem přátelům a všem partnerům, kteří nám umožnili vytvořit toto video.“ Odkaz ZDE.


Neměl jsem moc času si užít a vyprávět nějaké příběhy o mistrovství světa, i když je to pravděpodobně úspěch, na který jsem v tomto sportu nejvíce hrdý. Ale dnes před dvěma měsíci to byl 8. úkol Světů, kde jsem prožil svůj nejintenzivnější okamžik. Všechno jde docela dobře, všechny úkoly. A brzy nadešel čas na závěrečný klouzání. Ale na poslední hoře před dlouhou větví v údolí se Honorin rozhodl zaútočit na opravdu agresivní závěrečný klouzavý let. Musel jsem sledovat jeho krok, protože byl pro výhru nejhrozivější osobou. Skupina 20/25 pilotů následovala... Konečně jsme vstoupili do očekávaného údolního vánku a noční můra začala. Vzali jsme poslední otočný bod, klouzavost k cíli už vyskočila na více než 10:1. A ještě jsme museli udělat rychlostní úsek proti větru, než jsme šli do cíle po větru. Klouzavost stále stoupala, když jsme vstoupili do termiky 400m od ESS. Rozhodli jsme se to označit a vrátit se k tomu hned poté. Ale když jsme se vrátili, nic. 100m od země, klouzavost 20:1 na branku. Situace byla zoufalá. V určitém okamžiku se skupina zastavila v nule mezi 30 až 50 m nad poli. Věděl jsem, že kdybych sem přistál, ztratil bych titul a, všichni Francouzi, kteří jsou tady ve skupině, budeme mít také velké problémy s hodnocením národů. Začali jsme zatáčet, odbočovat... Ale nebylo to stoupání. První křídla začala přistávat. A další a další. Dokud nebyl ve vzduchu jen Honorin a já. Pamatuji si, že mé srdce právě explodovalo, nohy se mi v ponorce třásly. Přistání jsme neviděli, bylo schované za stromy. Ale nějak jsem stále našel způsob, jak se vyhnout jakýmkoli hloupým rozhodnutím, protože spousta z nich vás právě v těchto chvílích napadá. Chtěl jsem jen cítit, jak se tato malá bublina vznáší ve větru, nad stromy a elektrickým vedením monster. Jen tato malá bublina, Honorin a já. Na posledním zoufalém driftu. Po pár minutách jsme opět viděli bílou brankovou čáru. Poměr klouzavosti k němu byl zpět na 12:1. Bublina umírala. Šli jsme na to, překročili jsme čáru, kde už na nás nikdo nečekal, protože nás neviděli. Právě jsme se vynořili nad stromy jako ztroskotaní námořníci, které vlny vrhly zpět na zem.

Vulkán Hasandagi je nádherná hora, ale na svých nejvyšších severních svazích hýbe trochu děsivým vzduchem, takže jsem byl dnes rád, že jsme čekali na start vzduchu v bezpečné, fotogenické vzdálenosti, odkud jsem mohl pořídit tuto fotku. Pokud jde o samotný závod, cítil jsem, že piloti byli poměrně konzervativní dnes, což mi dalo příležitost zaútočit na konci a snést se nízko do cíle jako první, čímž jsem vyhrál svůj 17. úkol na mistrovství světa“ Pilot týmu Ozone Yassen Savov Paragliding, vítěz PWC Turkey Task 2's. Blahopřejeme Yassenovi k vašemu 17. vítězství ve Světovém poháru!" Odkaz je ZDEZDE.





Paraliding crash - pravidla vyhýbání na svahu vedouci k negativce a pádu (Rana 18.6.), odkaz ZDE.



Festival planet v parku na Kraví hoře v Brně. Úžasná podívaná, především ve večerních hodinách. Do 8.8. zde jsou k vidění modely noční a denní podoby Země, Měsíce, Slunce a Marsu. Odkaz ZDE.



















Počátky paraglidingu ve Francii - 1979 - odkaz ZDE.

Nebo z jara - Paraglidisté podnikli let k hoře K2, odkaz je ZDE a video ZDE.

Naši dříve na K2 ZDE.

Tom Cruise si hraje se smrtí. Podívejte se, jak létá pekelnou rychlostí metr od ostrých skal.“ ZDE.

Něco z krizovek od Slávka, odkaz na El Speedo ZDE.

Tak co, alespoň něco se líbilo i vám? Ještě jsem minule zapomněl a tedy alespoň teď bych chtěl zmínit pěkný Vlastův přelet 107 km z 8.července z Borotic, kdy nám Janča volala, že nám zrovna letí nedaleko chalupy, jeho let je ZDE. Zkoušel jsem ho i vyfotit, ale byl moc daleko a vysoko, ale pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/