Výlet na český sever - díl 3. - Krupka
Sobota 08.07.23

Ahoj všichni, v pátek večer jsme se rozhodli, že v sobotu budeme opět létat zde na Krupce. Většina pilotů odjela na Černou Horu, že to tam má být lepší. Na dnešek předpovídali vysokou oblačnost a tak byl na startu klid, vyčkávání a sledování dravců, jak si to krouží nahoru. V pravém dolním rohu sedí Jirka W. a přímo uprostřed ve stínu David M.



Mne už se moc čekat nechtělo a tak jsem to šel zkusit s tím, že když vyhniju, tak za dvě hodiny znovu vyjedu nahoru autobusem, jezdí každé dvě hodiny.



Po pár minutách jsem byl dole, chvíli jsem pár stoupáčků točil, ale bylo to slabé a spíš jsem klesal než stoupal, po chvíli jsem to zabalil, abych měl dost výšky na přelet paneláků na přistávačku.



Asi za tři čtvrtě hodiny šel do vzduchu Jirka W. a už se chytil a letěl na přelet. Po půl hodině mi Boeing volá, že prý se do stromů zřítil nějaký pilot z Německa a že se čeká na vrtulník, tak se vše změnilo. Vyjel jsem autem nahoru pro Boeinga a Davida M.. Jirka W. letěl dál a šlo mu to. Kluci mne překvapili, když za mnou přijeli autem, které sváželi jednomu pilotovi, který se také chytil a letí dál. Kluci už letět nechtěli a mě se také nechtělo. Tak jsme sjeli k přistávačce, tam jsme nechali to auto, co kluci sváželi dolů. A co s načatým odpolednem? Hlad rozhodl, tak jsme zajeli do jedné hospůdky na oběd a pivko. Jirka W. pořád letěl a bylo velké horko a nedaleko je jezero Milada, tak se jedeme vykoupat. V dolní části jezera jsou travnaté a z kačírku pláže. My jsme se koupali v pravém dolním rohu.



Když už jsme se osvěžili, opět nastala otázka, co dál? Navrhnul jsem se dojet podívat na jedno historické náměstí, kterého jsem si všiml, když jsme jezdili autobusem na start. Tak že  jo. Nakonec se z náměstí vyklubala ulice Husitská, kde je vše podél cesty. Muzeum Krupka, socha sv. Františka Xaverského, infocentrum hornické krajiny Krupka, kostel na Nanebevzetí Panny Marie a vedle Hasičské muzeum. Když jsme přijížděli na toto místo, tak jsem si všiml, že tam jsou nějaké kamenné hradby a tak říkám klukům, jestli se tam půjdeme podívat? Kluci moc neodporovali a tak hledáme cestu, až narazíme na rozcestník k zřícenině hradu Krupka. Na hradě se nachází památník Johanna Wolfganga Goetha.



Kostel Nanebevzetí Panny Marie a vpravo Hasičské muzeum.



Pohled z hradby hradu na Krupku a vlevo nahoře letí Jirka W., ale to musíte hodně hledat! To už je k večeru a dřív jsme se s ním domluvili, že až přistane, tak at' nám dá vědět a dojedeme pro něj. Jeho let je ZDE.



Pozůstatky hradu.



Pohled na Teplice.



No a my si zašli na jedno pivko před zpáteční cestou do penzionu Růžový hrádek.





A to už jdeme z hradu k autu a jedeme pro Jirku W.



Výlet se nám podařil a spokojeni se vracíme domů. Auto vydrželo až domů, díky mu.

Krásnej den!                                                                                                                        

Jirka Beránek
http://www.pgv.cz/