Velký letecký den na Pěčíně 10.2.08

Když mi Miloš před jedenáctou volal, že vyrazíme polétat, říkal jsem mu, že to nestojí za to, že včerejšek nám úplně stačil. Vždyť ani on ten svůj hadr z báglu nevyndal a i když mu Macek nabízel, ať se proletí na jeho výbavě, dal mu košem. Ale podle Miloše to dnes bude super, úplně něco jiného a prý jestli jsem se díval ven. No nedíval, vždyť jsem byl ještě v posteli, podle venkovního teploměru byla nula a to, že konečně něco udělám na zahrádce, bylo v plánu až na odpoledne. Dost mi vyhrožoval (horší než vlastní manželka) a tak jsem se nechal ukecat a vyrazil.

Sraz na Pěčíně byl ve 12 hodin. Nejprve jsme obdivovali modeláře, s tím érem tam dělal zázraky.

Modeláři Po startu
Šikulka se svým miláčkem Pěkné letadélko, ne?

Pak Miloš provokoval s létáním (závislák) a tak Máca nainstaloval odviják s tím,  že Miloš poletí první. Měli trochu smůlu v tom, že všichni okolo byli motoráři - Radek, Jirka a já, navíc na cestě už byli i Milanové, a tak jsme do něho vrtali, že to je na krosny a ne na odviják. Kumulky sice naskakovaly, dravci kroužili, Macek se pokoušel exhumovat Termosku, ale asi ho neprobral pořádně.

Kumulky Radek, Jirka a Lenka
Macek s věnečkem z Termoskova hrobečku Miloš před startem

Pak nám Miloš předvedl zajímavý start, kdy obě ucha byla nad ním a u sebe a prostředek křídla za ním. Křídlo startovalo místo na rohlík spíš stylem na housku. Nezvedl se! Druhý start byl až za dlouho, protože stále foukalo do zad. Ale nakonec se dočkal, jenže po chvilce byl zase na zemi a znovu nechtěl. Byl z toho hodně smutný!

Miloš startuje ještě na rohlík Miloš mění styl na housku
Smutný Miloš Debatování

Na odviják se vůbec nikomu nechtělo, spíše se debatovalo. Pak nás doletěl navštívit Martin Kunst na motorovém rogalu, který startoval v Sazomíně a po hodince letu přistál u nás pěkně vychladlý. Musel si to všechno dost hlídat, občas to vypadalo, že mu to chlapi rozeberou, aby zjistili, jak to funguje. No a jak Martin říkal, minimálně 300m nad terénem je ta termika teprve znát (večer jsem se podíval na odpolední výstup a fungovalo to nad 1km n.m.).

Debata pokračuje A stále nekončí!
Martin Kunst na motorovém rogalu Martin Kunst na motorovém rogalu
Tak co se vám líbí? Hlavně nebrat!

Dcera od Talpíků vytáhla své éro (asi má letecké buňky po tátovi), ale létala s tím jen krátce, jak to uviděli ostatní, tak si to půjčili a byli jak malé děti. Řeči jako „Vraťte to tomu dítěti“ nebrali vážně, ale jak s tím narazili do rogala, to vážně brali a že se to musí nahlásit jako letecké neštěstí – srážka rogala s letadlem!

Lenička s letadélkem Miloš s letadélkem
Jako malé děti! Letadélko

Pak se všichni přesunuli na střední část naší dráhy, vytáhli krosny a odstartovali i s rogalem. Po pár průletech pro fotografy a obecenstvo se vydali nad Dačice a užívali si létání s krásným rozhledem. Zaletěli se taky podívat (nebo ukázat) nad Dačické letiště.

Motoráři - Milan, Jirka, Martin Motoráři - Jirka, Radek a Milan
Milan Radek
Martin Martin
Bílkov Skládka odpadků u Borku
Dačické letiště
TRW Dačice
Hřbitov u Dačic Jirka
Martin Milan

Po návratu se ne všem  povedlo přistání, protože se jim otočil vítr, rukáv byl sice svisle, ale dýchalo to do zad. No a toho si nevšimli, jenže kdo to pak má uběhnout?

Radek ve vzduchu Radek na zemi

Pak ještě přiletělo a přistálo dvoumístné rogalo, nějaký Karel Kuba z Moravských Budějovic. Nelétal jsem včera ani dnes, ale nabídce, že mě může svést jsem přeci jen neodolal. Na rogalu jsem ještě nikdy neletěl a tak jsme se dohodli, že zaletíme nad naši chalupu zamávat manželce.

Karel Kuba
Startujeme Startujeme

Chvilku po startu jsem začal litovat toho, že jsem si do mé otevřené helmy nevzal kuklu, protože bylo chladno a foukalo víc, než jsem zvyklý (prý to letělo kolem 80km/h). Přeletěli jsme Dačice, obletěli Peč, zatočili se nad barákem, zamával jsem Zdeně a rychle zpět na přistání. Má letecká dušička přeci jen dostala svůj víkendový díl, ale z padáčku na rogalo by mě určitě nepřetáhli!

Já Náměstí Dačice
Náměstí Dačice
Peč Peč
Dačice
TRW Průmyslová zóna
Lom František v obležení

Mezi tím s krosnou doletěl František, modeláři opět vybalili svá éra a díky změně směru přízemního větru se opět vlekalo a měli slušné výšky. Prostě tam byl šrumec. Já se ohřál čajem a kolem čtvrté se vydal domů. Jenže jsem asi o hodně přišel, protože jak jsem se později dozvěděl, kluci ještě nastartovali krosny a zaletěli se podívat na Kostelní Vydří. A co je na tom zvláštního? No že s nimi letěl taky Miloš na zapůjčené krosně! Asi dostal rozum a chtěl si zlepšit pocit z létání. Škoda že nikdo nefotil!

A co závěrem? Bylo to hezké odpoledne, jen ti bezmotoroví dnes trochu pohořeli (Máca to taky ani nevytáhl). Ale do dvou měsíců se to změní. Už to vydržte, opravdu u nás v únoru nemůžete chtít zázraky (většinou dokonce bývá ještě sníh) anebo si alespoň na tu chladnou část roku pořiďte něco s motorem.
 

PĚKNÉ TO BYLO!

Vlasta / foto Radek a Vlasta
http://www.pgv.cz/

Ahoj Vlasto, fotodokumentace Milošova neuváženého činu z neděle existuje. Posílám ji v příloze.
Franta