Předvánoční krosnění 23.12.2007

V neděli byla na celým územím naší republiky inverze. Naštěstí se kolem poledne na několika místech rozpustila. U nás na Vysočině to bylo například kolem Javořice. My krosnaři si dali sraz na domácí půdě Matějíčků a to u Žirovnice na letišti. Přijeli Vlasta, JaHo, Zbyněk a já. Cestou jsme potkali dobrou ženu se psem a Zbyněk rozdával cukroví, které "vlastnoručně napekl". Já neodmítl vosí hnízdo. Po tom se dobře létá.

Jana Zbynek

Nejprve odstartoval Vlasta, pak Tomáš, dále Honza a po nich to odpálil Zbyněk. Já, jako obvykle, asi tak na čtvrtý pokus. Nutno poznamenat, že skoro nefoukalo. Po startu jsem letěl ke Zbyňkovi, který byl už v závratné výšce nad inverzí. Zde nějaké velké teplo nebylo. Trochu tepleji bylo, když se člověk otočil směrem ke Slunci. Z inverze vyčuhovaly hlavně kouře z Temelína, Dukovan a Jihlavy.

Inverze Inverze
Inverze Světlá

Pak jsem si letěl splnit můj další sen, obletět a nafotit Javořici. Těch 12 kilometrů jsem uletěl docela rychle a pak si to užil nad Javořicí asi ve výšce 1100 metrů nad startem. Za ní bylo celé území dokonale zakryté inverzí. Tam by se asi špatně přistávalo.

Javořice Javořice
Javořice, vzadu kouř Dukovan Javořice

Pak jsem to otočil zpět, ale ouha, téměř jsem se neprosazoval a pod sebou jsem měl lesy. Situace se trochu zlepšila, když jsem změnil směr trochu doprava. Hlavně se dostat z pásu lesů. Konečně jsem se mi to povedlo, ale zalítl jsem příliš na sever nad Janštějn.

Janštejn

Že to byl Janštejn jsem určil až doma z mapy, jelikož  jsem neměl GPS a tuto stranu Javořice moc neznám. Pak jsem se pustil zhruba směrem k Žirovnici (alespoň jsem si to myslel). V dálce jsem uviděl padák a to mě utvrdilo ve „správnosti směru“. Až na zemi mi došlo, že to byl bohužel Vlasta, který letěl do Studené a tím pádem jsem letěl špatným směrem. Pak mě začal neustále někdo prozvánět, ale já nemohl odpovídat. Myslel jsem si, že mě kamarádi upozorňují, že se to v Žirovnici zatahuje. Vyklesal jsem asi do výšky 200 metrů a  kopíroval jsem silničku a sledoval pěkné rybníky se samotami. Pak už mi začala být zima a tak jsem přistál u obce Zahrádky.

Zahrádky Zahrádky

Zahrádky

Ihned jsem se ohlásil kamarádům na letišti, kteří už o mě měli obavy. Za chvíli mi Tomáš dovezl auto. Z přiložené mapy můžete vidět, jakých orientačních omylů jsem se dopustil. Jinak doba letu byla přes hodinu. Uletěná trasa 24 km. Maximální výška 1717 metrů nad mořem, maximální stoupání 2.4 m/s.

 Start Žirovnice cíl Zahrádky

Z toho letu plyne několik ponaučení:

  • pokud chce člověk letět někam dále, měl by alespoň někoho informovat o přibližné trase letu,

  • mít sebou mapu nebo si prostor dokonale nastudovat,

  • mít sebou GPS, i když to z počátku vypadá, že ji potřebovat nebude,

  • naučit se brát telefony za letu nebo mít vysílačku.

 

Jinak nahoře bylo krásně a pohled na Javořici z jedné strany zalitou v bílém mléku je skutečně úchvatný.

 

Franta

http://www.pgv.cz/