Tandem s motorem

Ráno v šest, když začal zvonit budík, jsem se rozhodla - nebudu dobrý motorář! Ranní vstávání v neděli, to není moje parketa. Přes ohromnou nechuť jsem vylezla z pelíšku a vyheverovala i Honzu, který ráno vstává ještě hůř než já.
Na domluvené místo jsme dorazili s mírným zpožděním, ale naši kamarádi si už za ty roky zvykli a počkali na nás. Odjeli jsme na startovací plochu, všichni začali vychystávat a ladit svoje mazánky. 













Jen František zjistil, že motor nenaskočí, ani když mu domlouvá... Běhal kolem, používal zaklínadla i výhrůžky, různé klíče, hejblátka a blejskoláky, ale nic. Pomalu se kolem něj začali trousit i ostatní piloti a snažili se mu rukou i radou pomoci. Když se na motor sesypali jako vosy na bonbón a vyměnili svíčku, tak se umoudřil a naskočil.

Tohoto rituálu se dožadoval i motor Vlasty, ale ten dostal rozum o něco dřív a stačila mu přítomnost všech pilotů. Na svíčku už nedošlo.




První se zvedl Panťa, obkroužil pár koleček a opět přistál na startu. Na ostré starty došlo o chvíli později. Odstartoval Vlasta, Radek a přišla řada na nás. Honza mě celou dobu nabádal, že musím pelášit a že to určitě dáme. Na povel jsem se rozběhla, ověšená vysílačkou, foťákem a kamerou, ale šlo to pěkně. Za chvilku jsem visela ve vzduchu.
Honza se pode mnou vrtěl a funěl. Kopal do mě a něco hulákal. Nemáme ty správné tandemmotorové rozporky a tak, jak jsme se zvedli, já vyjela nahoru, Honzu motor převážil a dostal se pode mě. Mezi námi nebylo dostatek prostoru a tak mimo to, že jsem ho dusila, tak vůbec nic neviděl.  Z pohledu nezasvěceného jsme vypadali jako koulička, ze které trčí různé končetiny, vrčí a mrmle. Musela jsem si vybrat, buď budu vdovou, ještě než přistaneme, a nebo poletím na paragána, vyvěšená za kačenu. Nechci býti vdovou! Těch poloh, co jsem během letu vyzkoušela by mi mnoho dam mohlo závidět.
Ale až na tyto drobnosti musím říct, že jsem litovala, že jsme si domluvili další aktivity a nemohli s klukama absolvovat celý výlet. I ta společná hoďka byla fajn. 

















Otočili jsme křídlo na zpáteční cestu. Proti větru to už moc neletělo. Sem tam nás nadzvedla nějaká termická bublinka, přiletěl si nás prohlídnout pták, ale jinak se už nic neudálo. Zpátky jsme se nedostali. Přistáli jsme u Horní Cerekve - 12 km od Kostelce (po silnici). Po přistání Honza klečel na zemi, třel si pohmožděná kolena a já poskakovala po poli, držela se za třísla a snažila se vrátit krev zpátky do nohou.
K autu jsem se dostopovala a přijela pro Honzu, který zatím všechno pobalil a donesl k silnici. Na příště to musíme líp vychytat... a pak to bude fajn.

JaHo Ja
http://www.pgv.cz/