Ve čtvrtek 26.7.07 se udělalo pěkně, foukal mírný jižní vítr a navíc se mi podařilo utrhnou se z práce. Vydali jsme se tedy polítat na Nové Dvory. Dopolední kumulky se už začaly rozpadat a termické intervaly se prodlužovaly. Do vzduchu nás vlekala  asi nějaká zahradnická firma - alespoň na autě měli nápis VODA PLENÍ.

František a Milan Vaňous

První letěl Vaňous, hned se chytil a začal nám mizet. Druhý byl Miloš a i když to prvně vypadalo na přistání, přeci jen se zvedl a taky odletěl. Já dal dva starty, mezi tím Míra a kde nic, tu nic. Dal jsem tedy ještě třetí s tím, že když to nevyjde, balím.

Miloš Mareček

Po celou dobu vleku nebylo nic a tak jsem po odepnutí popoletěl kousek dál nad obilné pole s kombajny. A vyšlo to! Bylo to sice velice hravé, žádná pohoda, rána zespod do padáku jako když někdo střelí, na to prověšené šňůry a propadák, při točení se to nedalo ustřeďovat. Chvíli to šlo nahoru tady, za chvíli tam. Doufal jsem, že to bude jen u tohohle prvního stoupáku, ale mýlil jsem se. Bylo to téměř u každého, už dopředu jsem se bál najít další. Nejdříve jsem to chtěl vzdát už u Telče, ale říkal jsem si, že se to třeba zlepší a tak jsem se mořil dál. Nezlepšilo. 

Dačice Vysočina ze 2000m

Telč z jedné strany Telč z druhé strany

Ten den jsem neměl domluvený odvoz (Zdena byla v práci) a tak jsem se prvně držel hlavních silnic a železnice, za Třeští jsem to už vzdal a vložil se do rukou osudu. 

Třešť

Nakonec jsem už s ubývající výškou přeletěl dálnici mezi Jihlavou a Humpolcem. 


Herálec

Tam to vypadalo na přistání, ještě jsem se chvíli zachytával nad Herálcem (focení mi bylo asi osudné!), za ním opět nad kombajny sečící obilí, ale nakonec jsem byl nucen po necelých třech hodinách přistát na 65.km. Přitom do Havlíčkova Brodu to bylo asi 10km. Škoda.

Tentokrát jsem nepovolal Zdenu (i když bylo 5 hodin a už pro mne mohla dojet), abych si toho návratu taky užil. A povedlo se! Prvně na podvalníku za traktorem a pak Favoritem  ve směru na Jihlavu. V Úsobí mi řekli, že na Jihlavu už nic nejede a zrovna jede autobus na druhou stranu - do Havlíčkova Brodu. Ochotný řidič mi poradil, že si tam můžu dojít do hospody (asi ten hlad a žízeň už na mě byli vidět) a pak mi jede autobus do Telče. A tak se stalo. 

V H.Brodě večeře a pivo, autobusem do Jihlavy, tam měl pauzu a tak byla limonáda a kapučínko, pak do Telče – odtud už jel pouze vlak. 

Při čekání byla další limonádka, vlakem do Dačic – tam měl pauzu 40 minut a tak pivko ve Stadionu bodlo. Vlak dorazil do Peče na hlavní nádraží ve 22.30 hod. 

Tam jsem s báglem na zádech vyrazil do vlahé noci a za křiku cvrčků a slabého osvětlení měsíčkem šlapal k domovu. Ještě jsem si říkal, jestli bych na tyhle výlety neměl mít na batohu reflexní nášivky nebo si pořídit takový ty blikačky jako na kolo. 

Jelikož první chalupy s veřejným osvětlením jsou od nádraží vzdálené 1,5 km a přes obec je to ještě kilák (měřil jsem si to GPS), tak se mi ta svižná zdravotní procházka před spaním protáhla na půl hoďky. Já vím, rychlost (průměr 5,6 km/h) ani stoupání nic moc, ale přeci jen na tom létání a návratech je něco krásného. Pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/