Povánoční krosnění 27.12.2006

Krásné, jasné, bezvětrné, ale mrazivé počasí nás ve středu 27.12. vytáhlo na polétání s krosnama. Ráno bylo až -9 stupňů, ale kolem poledne sluníčko přeci jen trochu hřálo. Sraz jsme si dali u Radka Talpíka v Jezdovicích a ten nás vytáhl na pěknou travnatou startovačku nad masnou v Kostelci u Jihlavy.

Bylo nás více, některé jsem ani neznal, ale první startoval Petr, pak Radek, já a po mě Milan. Podívali jsme se po okolí, ze vzduchu okoukli nádraží ČD, masnu, Kostelec, Cejhle, vodní nádrž Hubenov, zaletěl jsem si nad Dolní Cerkev, v dáli byly vidět točící se větrné elektrárny, atd. atd.

Nad 200m nad zemí už byla vidět zádržná inverzní hladina, nad kterou se v dáli nad Jihlavou valil kouř z komína teplárny.

Dorazili taky JaHovi a tak jsem krosnu půjčil Honzovi a evidentně se mu to líbilo. Absťák je holt absťák. Ale prý se už s Janou přihlásili do kurzu. Honzovi ani nevadilo, že  padáčkáři postupně přistáli a všichni se točili kolem Jany. No fakt, nekecám! Ale bylo to hlavně proto, že Jana nabízela výborné cukroví a nám se k tomu horkému čaji z termosek móóóc hodilo. Bylo výborné!

Párkrát nám nad hlavou proletěl nějaký Petr Sobotka, který u nás nestartoval ani nepřistával, jen o nás věděl a tak se přiletěl podívat. Dorazil i František a nějací asi kursíci, protože trénovali bezmotorové starty a jak se rychle zlepšovali, zkusili i vlekání za pomoci lana a dvou nejsilnějších koní.

Pak jsme ještě jednou nastartovali všechny krosny, udělali si pár nízkých průletů, pár ostřejších zatáček a užili si asi letošní poslední řádné vyblbnutí s vrtulema na zádech. Prostě blázni bláznivý, vzduchem chlazený, no chlazený, tentokrát spíš přechlazený. Ale PĚKNÉ TO BYLO!!!

Vlasta

Fotky – Vlasta, Jana, Radek

www.pgv.cz/