Výlet s krosnou 15.10.06

Původní plán, že si doletím vyfotit Hlubokou a skončím někde na Šumavě, zhatily mlhy. Sice jsem vstal už v sedm hodin, a kdo mně zná, ví, jaká je to oběť, ale po jeden a půl hodině čekání na startu jsem to vzal a vrátil se domů na snídani.

         Mlha byla celé dopoledne a když se před třináctou hodinou udělalo pěkně, vyrazil jsem. Trochu mě překvapil Olda, který mi po telefonu oznámil, že u nich je ošklivo, což se v Buku normálně nestává. Po zvednutí jsem se vydal západně přes Lidéřovice, Český Rudolec, Matějovec a Klenovou.

Vítr šel trochu z boku, místy se dělaly chmurky a bubliny stoupavých proudů se mnou pěkně houpaly. Při silnější termice jsem se párkrát otočil abych nabral výšku na přeskakování dost rozsáhlých lesů a hlídal si aspoň větší paseky. Stejně bych tam v nouzi nerad přistával!!!

V nějakých 700m  nad zemí už byl klid a pohodička. Dohlednost nebyla nic moc, na focení vůbec, ale krajina pěkně ubíhala a v těchto místech jsem ještě neletěl, takže jsem si to pěkně užíval. Listnaté stromy se už přebarvují a do toho vesničky a spousta rybníků.

         Někde u Dobré Vody se přede mnou začal objevovat okraj mlhové oblačnosti, která asi byla od severovýchodu tlačena do Rakouska. Byl jsem výš asi tak 400m nad ní a tak jsem se držel po jejím okraji, abych stále viděl na zem. Byla to paráda!!! Jižně ode mne obláčkové moře, vpravo bylo vidět na zem se zřetelným inverzním rozdělením od jasného nebe. Fotil jsem jako o život. Měl jsem si vzít i kameru! Snad příště.

Po chvíli ovšem mlhavo houstlo a zvedalo se více k severu, kam já letět nechtěl. Někde u Číměře jsem tedy proletěl níž, pod mlhu, kde si opět se mnou začala pohrávat termika, ale bylo vidět čím dál míň, mlha houstla a protivítr zesiloval.

         Doletěl jsem ke Stráži nad Nežárkou, proletěl se nad nově budovaným obchvatem a přistál za městem u místní čerpací stanice. Paní u pokladny vypadala, že padáčkáři s krosnou tam přistávají každý den, neohromil jsem ji ani tím, že jsem přilétl z Dačic. Po natankování krosny a kafíčku z automatu jsem uznal, že letět dál by bylo zbytečné, mlha nepolevovala, ale jelikož stále foukal protivítr, rozhodl jsem se pro cestu zpět, alespoň pokud to půjde.

         Připravil jsem se na start, nějaký důchodce s kolem mne pozoroval a jelikož se mi první start nepovedl, využil jsem ho pro narovnání padáku a opětovné nastartování. Hned jak to znovu chytlo, cítil jsem ten pravý závan na start a hned se do toho pustil. Ale to byla chyba!! Padáček jsem sice měl pěkně nad hlavou, utíkal jsem správným směrem, ale krosna neměla výkon. Párkrát jsem se zvedl a zase zpět na nohy. Nevzdal jsem to, kdo by znova startoval?! Naštěstí místa před sebou jsem měl dost a po dlouhém přespolním běhu (to se asi všichni přihlížející divili) jsem se přeci jen zvedl. Žádné slušné stoupání nebylo, otáčky taky nic moc a les se blížil. Přendal jsem si řízení z levé ruky do pravé a honem levou rukou upravil otáčky na karburátoru. Jo, to teda byl zážitek v nějakých deseti metrech! Ještě že už to mám nacvičený a najdu to asi rychleji než kliku od záložáku!

         Pěkně jsem se zvedl, udělal pár fotek a vydal se opět po větru, jenže už foukal od severozápadu a tak mi to letělo zase pěkně zpátky domů a mlhy zůstaly za mnou. Vzpomněl jsem si na jednu známou a nafotil její rodnou vísku – Malíkov na Nežárkou, přes kterou jsem právě letěl. Jelikož nevím, z které chalupy pochází, nafotil jsem skoro všechny.

Když jsem doletěl k  vypuštěnému rybníku u Člunku a chtěl fotit, došly baterky. Škoda!! To mě moc mrzí, to se jen tak nevidí. Nejenom že je rozsáhlý, ale obklopovaly ho  krásně vybarvené listnaté stromy a už vyschlý břeh připomínal písčitou pláž.

         Přeletěl jsem přes Kunžak, kde opravená místní škola na náměstí září už do dáli a doletěl si až nad Dačice. Nejprve jsem měl v plánu obhlídnout kolegy létající v Pěčíně, ale jelikož jsem letěl proti zesilujícímu větru a v těch místech ve vzduchu stále nikoho neviděl, otočil jsem to domů. Přistál jsem si hned vedle našeho baráku.

Odpolední satelitní snímek stažený z internetu

Pěkné to bylo!

Vlasta

www.pgv.cz