Sobota 9.9.06

Sobota 9.9.06 se nám opět vydařila. JaHovi nám dali košem a vyrazili jinam, ale ti co startovali v Pěčíně, tak si myslím, že všichni pěkně polítali. O většině ani nevím, kde přistávali a jak dlouho se udrželi ve vzduchu. Snad se pochlubí ve vzkazech.

         Takže co vím, Máca se dobu vozil nad Pěčínem a když už chtěl přistát, startoval Olda a vyhecoval ho na přelet. Máca pak přistál celý zmrzlý (letěl opět ve svých pověstných polobotkách) někde před Znojmem.

Olda přistál u nějakého známého za Znojmem, který má sklípek, ve kterém se dobře čekalo na Šárku. Souřadnice sklípku lze odvodit na  ČPP. Více na http://www.pgjih.com/aktual.php.

A jak se dařilo mě? Myslím, že slušně až na to, že ještě před Dačicemi se mi přetrhl spíd (špatná předletová příprava) a to mi komplikovalo přeskoky.

Na nebi se tvořily ploché kumuly, dostupy do 1400m GND a jelikož ve výšce nefoukalo skoro nic, zvolil jsem trojúhelník. Přeletěl jsem si Dačické letiště, kde asi měly sraz ultralighty, bez problémů jsem doletěl skoro až k Markvarci a tam se otočil na Telč. Někde nad Řečicí byl poslední kumulek a pak už jen velká modrá díra. Kolem dokola se mraky začaly rozpadat a podmínky se zhoršovaly. U Telče to chvíli vypadalo na přistání, ale nakonec jsem se vrátil nad start se 400m rezervou. Přeletík mi dal 32km FAI trojúhelník – ČPP

K večeru si zájemci nasucho vyzkoušeli starty s novou Radkovou krosnou a pak si Radek zalítal po okolí. Jana Lehejčková si poprvé vyzkoušela starty na odvijáku a šlo ji to jako profíkovi, jen jsme zírali.

A ještě příspěvek od Aleše

V sobotu první pokus o zachycení nevyšel, nebyla šance, v tu dobu totiž byl nad Pěčínem mrak a termika byla v háji. Potvrdil to i Olda, který v tu dobu měl přibližně stejný úspěch. Na podruhé to bylo nesrovnatelně lepší, při vleku jsem byl taženej zkrze silný stoupák, do kterýho jsem se po odepnutí ve čtyřistapadesáti v pohodě vrátil a vystoupal v něm až do čtrnácti set nad terénem. Tam jsem si poletoval přes hodinu. K přeletu jsem se, nevím proč, neodhodlal, což mě večer trochu štvalo. Klidně bych udělal na úplnýho začátečníka slušnejch pár kilometrů. Dolů mě dostala až zima. Ono jen tak v tričku a v lehké větrovce a bez rukavic je tam nahoře pekelná zima. 

V neděli jsem přijel na Pěčín do silného větru. Po chvíli čekání, kdy se situace vůbec nelepšila, jsem si řekl, že budu alespoň nacvičovat křížáky. Toho využil Miloš, měl s sebou nový odviják a potřeboval ho vyzkoušet. Pro tento experiment nenašel vhodného dárce těla mezi zbývajícími piloty a tak jeho zrak spočinul na mně. Než jsem se rozkoukal, už mi dával instrukce, jak se startuje na odvijáku z křížového startu. Při vleku vše bez problému, silný vítr se postaral o slušnou výšku přes šest set. Po odpojení jsem se prolítl zkrze pěkné turbulence, poté klap, padák jsem si prohlédl pod nohama, naštěstí moje "Áčko" regenerovalo rychle a svůj první velkej klapanec jsem bez újmy ustál (i mé spodní prádlo vydrželo, bylo v pohodě). Zespoda to prý vypadalo, jako když si nacvičuji wing-overy a spirálu naráz. Pak jsem již do zmíněného silného větru raději nešel, abych si nepřipadal jako na krizovkách, ovšem místo nad modrou vodou tak nad zelenou loukou.

Aleš

www.pgv.cz