S paraglidem na Ameriku

Po předešlé domluvě jsme se s kolegy padáčkáři sešli v neděli ráno v Malém Pěčíně u Dačic. Z původních  deseti se nás sešlo jen pět. Po východu slunce jsme startovali s motorovými paraglidy a na základě předpovědi počasí a větru jsme si stanovili za cíl doletět na Karlštejn. Nakonec jsme letěli jen tři – Radek, Tomáš a já, protože jednomu se nepodařilo odstartovat a druhý to vzdal, když se kousek zvedl a zjistil, co se děje ve vzduchu.

Zase se meteorologům nepodařilo přesně trefit počasí, hlavně vítr (plánovali 2-5m/s). Při startu foukalo mírně, přesně na bezproblémové starty, pak do 300 m nad zemí to s námi poskakovalo a výš bylo sice klidno, ale při postavení se proti větru jsme couvali. Po větru to pěkně šupajdilo – cestovní rychlost nad 60 km/h , na spídu dosažené maximum 99,7km/h!

První plánované přistání v Kamenici n.L. na tankování jsme přelétli, nebylo třeba. Další bylo u Votic. Jelikož čerpací stanice byla za kopcem, museli jsme přistát kousek dál a vyčkávali jsme pozemní personál se sběrným vozem – Mirka, Zdena a Petr s Tarzanem. Naše rychlost jim asi nevyhovovala, čekali jsme na ně dost dlouho. Naložili jsme krosny a všechno to naše harampádí, dali si dobrý oběd, natankovali a vydali se zpět na loučku.

Vítr se už ztišil, ale zase začala termika. Domluvil jsem létání v letištním prostoru Bubovice a naskákali jsme do vzduchu. Krásný pohled byl při přeletu Slapské přehrady, kde jsme nikdo z nás ještě neletěli. No a samozřejmě na Karlštejn je se shora také pěkné podívání.V blízkosti se nachází známé lomy Malá a Velká Amerika a ty jsme nemohli vynechat. U velké jsme pak přistáli a při vyprávění si zážitků čekali na auto pro odvoz zpět domů. Nakonec jsme si všichni udělali už pěší výlet k lomu a k hradu. Domů jsme se vraceli plni pěkných zážitků z příjemně stráveného dne.

Vzdušnou čarou 134 km , uletěných 157 km , spáleno 7 litrů benzínu, čas letu 3h 20minut.   

Muj hadrik
Vltava
Vltava Dalnice
Karlstejn
Amerika u Berouna Pozemni personal s Karlstejnem za zady
Nase letka
A kdyby měl někdo zájem tak TADY je ještě video.