Vánoční balónový let

Dne 27. prosince 2005 jsem byl požádán  na poslední chvíli (30 minut před stratem), jestli bych nemohl dělat pozemní personál balónového letu. Ani na chvíli jsem nezaváhal, protože i takové pronásledování balónu je věc zajímavá a jak jsem později zjistil i zábavná.

Už směr letu pokusného balónku ukazoval trasu na Dačice. Tudy se zatím nikdy neletělo. Start se podařil bez problémů. Posádku tentokrát tvořil kamarád Zbyněk a jeho bratr Karel. Karel byl obklopen zalaminovanými mapami a palmtopem s GPS, takže celou cestu se zabýval hlavně přístroji a snad ani nevěděl, kudy se letělo. Takže na naši otázku do vysílačky: „Kde jste?“, se ozvala pouze odpověď: „Balón.“

Trasa letu probíhala po pravé straně silnice Budíškovice - Dačice ve výšce od 150m do 300m. Zajímavé bylo, že rychlost letu ve výšce 300 m byla 36km/h a ve výšce 150m 14km/h. Letělo se nad Dačicemi, kde bylo vidět, jak je dolní náměstí malé a horní velké, pokračovalo se nad meandrující řekou Dyjí směrem k Toužínu a k Peči. To se už ale blížil velký pás lesů u Lanštejna a přistání se muselo uskutečnit u Lideřovic. Bylo vzorné a koš se postavil do sněhu, aniž se převrátil. Díky „dokonalým navigačním přístrojům a mapám“ byl náš doprovodný vůz posádkou balonu původně naváděn k obci Vnorovice. Později se zjistilo, že to nejsou Vnorovice, ale Lideřovice.

Také cesta stíhacího vozidla po polních cestách neproběhla bez problémů. Sněhová nadílka z předchozích dnů byla tak štědrá, že jsme dvakrát zapadli. Při druhém vyprošťování jsme museli nejprve dostat ze sněhu samotnou hondu a pak pomocí dlouhého lana, které bylo na druhé straně uvázáno k autu, i vozík na balón. Zde nutno poznamenat, že někteří členové vyprošťovacího týmu doslova nasazovali vlastní životy a zdraví, neboť Zbyněk, který podpíral za jízdy oje vozíku nebyl schopný běžet ve sněhu rychlostí 40 km/h a málem byl vozíkem přejetý. Naštěstí se včas pustil. To už oje taženého vozíku rylo ve sněhu brázdu. Nakonec Zbyněk s kočičí mrštností naskočil na zadní část vozíku, tím ho převážil, oje se zvedly a vše dobře dopadlo. Pak se už nic neočekávaného nestalo a my mohli konstatovat, že jsme zažili zase něco neobyčejného. Příště se snad podaří přeletět i pás lesů u Lanštejna, nad kterým to bude určitě zajímavé.

        

Franta