Přelet s vrtulí

         V sobotu 28.5.05 mělo být krásné počasí a bezvětří. Takže jsem se rozhodl, že před odpoledním termickým létáním ještě využiji pěkné ráno k polétání po okolí. Přivstal jsem si, nahlásil létání v prostoru ADIZ a už před sedmou hodinou startoval s krosnou. Vydal jsem se z Peče na Landšejn, podíval se na Osiku, Novou Bystřici a jelikož jsem kdysi slíbil vyfotit Lesní hotel Peršlák, zaletěl jsem i tam. Už u N.Bystřice začal zesilovat východní až jihovýchodní vítr a když jsem se chtěl od hotelu vydat na cestu zpět, zjistil jsem, že to už dopředu neletí. Po chvíli jsem tento boj vzdal, otočil to po větru a kochal se okolím. Při přímém letu a rychlosti 60 až 80 km/h cesta pěkně ubíhala. Minul jsem J.Hradec, Soběslav, přelétl Sezimovo Ústí a Tábor. Docházelo mi palivo (nádrž mám jen na 5 litrů ) a věděl jsem, že za Táborem je letiště a už delší dobu jsem pozoroval letecký provoz. Za tu dobu tam přistálo jen jedno letadlo.

Jelikož jsem nevěděl, jak se správně zachovat při přistání na tomto letišti, tak jsem při okruhu na přistání nad budovama letiště přidal plný plyn, aby si mě všimli. Motor zaburácel a chcípnul. Právě došlo palivo. Před přistáním kolem mne vzlétlo letadlo a jak jsem později zjistil, tohle letiště není to správné s provozem. Nikde nikdo, pouze sem jezdí auta a přistávají letadla za účelem natankování v čerpací stanici. Naštěstí zrovna dorazila obsluha z místní restaurace a i když měli ještě zavřeno, udělali mi snídani.

Manželce jsem nahlásil místo přistání, byla z toho nějaká překvapená. Ještě mi volal Petr, že mě viděl nad Osikou, kde zrovna chytal ryby, a Olda, který mě viděl u J.Hradce, když vezl dceru na dětský den. Ten se nabídl, že mě převeze z Tábora do Hradce, aby to Zdena neměla tak daleko.

Takže jsem vzdušnou čarou ulétl něco málo přes 80 km a odpoledne se díky silnému větru nelétalo. Fotek, zážitků a vzpomínek na cestu mám hodně. Vlasta