Přeletíček s Tomášem

         Tak se nám blíží podzim a s ním i horší podmínky pro létání. Přesně to bylo i v neděli 4. září. Vysoká oblačnost částečně tlumila vývoj termiky a zachytávání se po startu bylo problematické. Sešlo se nás jen pár a první na odvijáku letěl Máca a pak Milan. Nic. První se zachytil Tomáš ze Žirovnice. Já jsem zase startoval s krosnou, hned po startu našel stoupáček, ve 360 m vypnul a už jen bojoval. Nabíral jsem výšku, když jsem byl výš než Tomáš, tak se přidal ke mně. Dole pod námi ještě bojoval Pepa ze Studené.

         Nejprve jsme se proháněli nedaleko startu, po okolí bylo vše zastíněné a původní výšku přes 1200 m nad startem jsme s Tomášem ztráceli. Pepa s menší výškou to po chvíli vzdal a já s Tomášem jsme se různě míjeli, jednou jsem byl já nahoře, podruhé Tomáš. Je to začátečník a raději se pořád držel v uctivé vzdálenosti.. Pak jsem s malou výškou (asi 500m) vyrazil po větru (moc nefoukalo) směrem na západ a doufal, že to bude lepší. Tomáš se přidal. Před Zadním Vydřím jsme si přitočili, další stoupání bylo u háje před Famelkama, no a nad Řečicí to šlo až k základnám. Tomáš byl pořád kus za mnou a stále měl o kousek menší výšku než já. Přeletěl jsem Velkou Lhotu, míjel Brandlín a v dáli už byla vidět Studená. Tomáš se mi někde ztratil, momentálně nikde nebyl vidět. Studená byla zrovinka nasvícená a jelikož jsem měl pořád velkou výšku, sešlápl jsem spíd a vyrazil tím směrem. Možná to byla chyba, protože od té chvíle to letělo jen dolů. Studenou jsem minul a ještě se zkoušel zachytit nad Zahrádkami. Někde to tam asi bylo, šilo to se mnou, ale asi tak kilák za vsí jsem přistál.

         Začínám balit, dívám se po okolí a co nevidím. Tomáš letí kousek ode mne a už v malé výšce jde na přistání. Přistál severněji a tak se setkáváme až po sbalení a pěkné procházce v Zahrádkách. Na Tomášovi je vidět velké nadšení, vždyť tento den je pro něho velký svátek, je to jeho první přelet. No a hned na poprvé překonat 20km a ještě k tomu bez rukavic, to je výkon. Rád přijímá moji gratulaci a až nyní si uvědomuji, že jsem měl pořídit alespoň jeden snímek. Tak snad příště.

Vlasta

Po startu Tomas Pod mrakem
Okoli Velka Lhota
Studena Zahradky Mlyn v Zahradkach
Pristani